Skolhälsovård

Elevhälsans medicinska insats

​Elevhälsans medicinska insats består av skolsköterska samt skolläkare.
Elevhälsans medicinska insats lyder under hälso-och sjukvårdslagen och har tystnadsplikt.

Målen för elevhälsans medicinska insats är :

• Att arbeta förebyggande och hälsofrämjande
  • Stödja elevernas utveckling mot utbildningsens mål.

Basprogram för elevernas hälsobesök:

Förskoleklass

• Mottar barnhälsovårdsjournalen från BVC efter godkännande av vårdnadshavare.
  • Skriftlig information och presentation av elevhälsans medicinska insats skickas hem till vårdnadshavare.
  • Hälsodeklaration fylles i av vårdnadshavare och återsändas till skolsköterskan.
  • Tidsbokning av hälsobesök vid behov.
  • Hörselkontroll på vårterminen.

Årskurs 1

• Hälsobesök tillsammans med vårdnadshavare hos skolsköterskan på skolan. Vilket omfattar:
  • Hälsosamtal
  • Tillväxtkontroll
  • Synkontroll.
  • Vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund enligt det allmänna svenska vaccinationsprogrammet

Årskurs 2

• Hälsosamtal med eleven om hälsa och trivsel i skolan
  • Tillväxkontroll.

Årskurs 4

• Vårdnadshavare fyller i en förnyad hälsodeklaration.
  • Eleverna fyller i hälsoenkät i skolan före hälsobesöket hos skolsköterskan. Hälsobesöket innehåller:
  • Hälsosamtal
  • Tillväxtkontroll samt ryggkontroll.

Årskurs 5

• HPV vaccination för flickor. 2 vaccinationer under läsåret med minst sex månaders mellanrum.​